Клюки от света 

Скръбна вест: Почина Карл Лагерфелд, легендарният дизайнер на „Шанел“!

Карл Лагерфелд почина днес на 85-годишна възраст, съобщава френското списание Paris Match . Легендарният дизайнер на „Шанел“ се е чувствал зле в последните няколко дни. Не се е появил и на последното си ревю в Париж, като от модната линия изтъкнаха като главна причина за отсъствието му, че е бил прекалено уморен. Директорът на студиото Вирни Виард се появи на негово място.

Лагерфелд се е чувствал зле през последните 2-3 седмици. Снощи е бил хоспитализиран спешно и е починал тази сутрин. Карл бе любимец на редица знаменитости.

Той е и един от най-почитаните дизайнери в днешно време. Лагерфелд е роден през 1933 година в Хамбург. Родителите му Отто и Елизабет Лагерфелд са били значително заможни. Занимавали са се производство на консервирано мляко.

Самият той твърди, че е бил роден през 1938 година, но в. Bild am Sontag публикува кръщелното му свидетелство, откъдето става ясно кога точно е роден. Така Карл празнува официално през 2003 година своя 65-и рожден ден, а през 2008 година – 70-ия си.

През 70-те името му нашумява, след като започва да работи за известната модна марка Chloe, където получава картбланш за изработването на колекциите прет-а-порте. Моделите му са истинско предизвикателство за съвременната мода и за кратко време му носят международна популярност.

Така през 1983 година Лагерфелд се озовава в екипа на Шанел, заема поста главен дизайнер и завинаги променя посоката на историята на модата. Той остава в историята на марката като един от най-емблематичните й дизайнери, които й вдъхват нов живот.

Въпреки първоначалния скептицизъм от страна на критиците той успява да върне марката под прожекторите на висшата мода и я задържа там и до днес. Създава иновативни вариации на класическите модели на Chanel, комбинирайки строгия стил на Коко Шанел и съвременните тенденции, което довежда марката до върха през 80-те и 90-те години.

През 1997 списание „Вог“ обявява Лагергелд за „несравним интерпретатор на настроението на момента“. Лагерфелд живее и работи в Париж и в Биариц, където има имение. Освен това той има къщи в Монте Карло, Рим и Ню Йорк.

Въпреки че е работил за доста модни марки, той успява да запази собственото си чувство за стил по време на цялата си кариера.

Успехът му се дължи най-вече на това, че дизайнерът не се страхува да демонстрира явно мнението си и да провокира публиката с неочаквани новаторски решения.

Източник: blitz.bg

Facebook коментари
(Visited 152 times, 1 visits today)

Related posts

Харесайте ни във Facebook