Горещо 

Нова надежда за Боян Петров! Ето кой се включи още в спасителната акция

Два хеликоптера от Непал ще се включат в издирването на българския алпинист Боян Петров в Хималаите. Това съобщи режисьорът Поли Генчева, която се намира в района.

Разрешение за излитането на машините от летището в Катманду вече е получено от китайските власти и е въпрос на час-два да бъде оформена документацията, позволяваща спасителната акция по въздух.

В издирването на Петров на земята отново ще участват тримата шерпи и тримата тибетски спасители, които го търсят от няколко дни.

„Очаква се около обяд българско време те да стигнат до лагер 2, където се надяваме да е Боян”, каза Генчева пред Нова ТВ.

Тя успокои, че днес времето в района е доста по-добро, отколкото беше през изминалите дни.

До момента операцията по търсенето на изчезналия по пътя към връх Шиша пангма алпинист не даде резултат. Петров е в неизвестност от 3 май.

На помощ в акцията се притече и легендарният алпинист Симоне Моро.

„Би трябвало тази сутрин екип да е тръгнал нагоре. Днес е хубаво време, така че шансовете трябва да са с нас. Днес трябва да излети и хеликоптер. Доколкото знам има вече разрешение от китайска страна. Днес ще получим и сателитната снимка, така че очакваме развитие по темата, надявам се положително“, заяви жената до Боян Петров – Радослава Ненова пред БНТ.

За сателитната снимка Ненова обясни, че се насочва сателит към мястото и в определени интервали се прави снимка на склона на Шишапангма. Снимката е много детайлна и би могла да даде информация – къде, дали има следи или палатка, както и да насочи спасителите към мястото, където би могъл да е Боян Петров.

„Казват, че е възможно при едни хубави условия да достигнат лагер 3. Днес се присъединява един от легендарните шерпи, участвал в спасителни акции на Еверест и той казва, че шансовете на Боян са големи“, допълни тя.

Източник: blitz.bg

Facebook коментари
(Visited 892 times, 1 visits today)

Related posts

Харесайте ни във Facebook