Клюки от България 

Голяма мъка сломи Йорданка Христова, загуби…

Йорданка Христова не може да си намери място от мъка, а причината е загубата на най-добрата й приятелка – дъщерята на големия композитор Йосиф Цанков – Сия, с която били като сестри.

Известно е, че именно маестрото е автор на някои от най-емблематичните шлагери от репертоара на голямата ни певица, за която обаче творчеството и приятелството са вървели ръка за ръка. Затова и сега е направо неутешима.

Приятелството на Сия и Йорданка Христова датира още от младите им години. Още оттогава двете усетили, че се допълват прекрасно във всичко и станали по-близки от биологични роднини.

Дъщерята на Йосиф Цанков си е отишла от този свят на 83-годишна възраст, като почти до края на живота си тя работеше като рентгенов лаборант. Като ученичка Сия вземала уроци по пиано, но по желание на майка си Таня Калфова се насочва към различна от музикалната сфера.

„Разделихме се със Сия Цанкова. Скъпа моя приятелка, дъщеря на Йосиф Цанков, Патриарха на моята музика, представителка на най-изстрадалото, достойно, духовно и истински красиво поколение, на което се крепеше нашата разлюляна действителност… За щастие ни остави наследство! Ще ни липсваш! Светъл път на голямата ти душа!“, написа Йорданка Христова във фейсбук профила си в памет на своята приятелка, като сподели и снимки от поклонението ѝ.

Сия със сина си Велислав
Сия със сина си Велислав

Дъщерята на Йосиф Цанков си е отишла от този свят на 83-годишна възраст. Почти до края на живота си тя работеше като рентгенов лаборант. Като ученичка Сия вземала уроци по пиано, но по желание на майка си Таня Калфова се насочва към различна от музикалната сфера.

„Баща ми Йосиф Цанков беше изключителен мелодик и майстор на българското танго. Такива танга, каквито написа, няма досега. Веднъж в разговор големият композитор и много добър приятел Тончо Русев каза: „Сийче, представяш ли си, ако Йожи не беше роден в България?“. Прав е, но татко не признаваше друга страна. А е имало реална възможност. През 1945 г. външният министър на България му предложил да стане културен аташе в Швейцария. Татко отказал: „Не, много благодаря. Славеят пее само в гнездото си“, разказвала е в интервюта приживе Сия Цанкова.

Майка ѝ и баща ѝ остават една от най-известните светски двойки от миналия век. „Двамата от сой – той висок, добре развит, тя много красива, с бяла кожа, тънка талия, с две различни очи – синьо и зелено. Написал е песен за нея „Две сини очи“. Душко Романов – братовчед на майка ми и главен архитект на София до 1965 г., ги запознава.

Определят си среща в култовото заведение „Под липите“. Майка е с година по-голяма и когато разбира това, се фръцва: „Нямам намерение да правя детска градина“. Татко се почувствал много нещастен, тогава написва прочутия шлагер „Под липите съм самичък“. Когато решават да се женят, баща му настоява татко да се дипломира като юрист. Сключват брак през 1940“, споделяла е още Сия, която бе омъжена и горда майка на син Велислав, който е наследил таланта на дядо си и е един от най-добрите тромбонисти у нас.

Източник: blitz.bg

 

Facebook коментари
(Visited 3 854 times, 1 visits today)

Related posts

Харесайте ни във Facebook