Lifestyle 

Зимата официално настъпи: Студ от север, сняг – навсякъде!

Днес вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще започне да се усилва. С него ще започне да нахлува студен въздух. В ранните утринни часове ще започнат превалявания от дъжд, в Северозападна България и високите полета на Западна, включително в Софийско – предимно от сняг, а в източните части на Дунавската равнина – отначало от дъжд, но и там до обяд дъждът ще преминава в сняг.

В София, Предбалкана и Лудогорието ще се образува снежна покривка от няколко сантиметра, повече – по по-високите места.

Температурите ще останат без дневен ход, т.е сутрешните няма да се различават съществено от тези след обяд и ще бъдат от около нулата до 5 градуса.

Над Черноморието ще е облачно, с валежи от дъжд. След обяд от север валежите ще спират. Ще духа умерен вятър от север-северозапад, който през деня постепенно ще отслабва. Максимални температури на въздуха: 4°-7°. Температурата на морската вода ще е 13-15°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

По планините ще е облачно с валежи от сняг. Ще духа умерен, по високите части временно силен вятър от север-северозапад. По високопланинските проходи ще има условия за виелици и навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 2°, на 2000 метра – около минус 1°.

В сряда сутрин на места ще бъде доста студено. По високите западни полета, включително в ниските места на Софийско, където ще има и снежна покривка, минималните температури ще паднат до около минус 6 градуса.

През деня облачността ще бъде променлива, а температурите ще са от около нула до 5-6 градуса, съобщиха от НИМХ.

В четвъртък ще остане студено, особено сутрин, с температура от около минус 7 до минус 1 градуса и дневни – от 1 до 5 градуса. В планините ще бъде слънчево, а в низините и котловините ще има сутрешни мъгли.

В петък минималните температури ще се повишат слабо и ще бъдат от около минус 3 до плюс 1-2 градуса. През деня максималните стойности ще бъдат от 3 до 8 градуса, но в много райони ще се задържат мъгли и ниски облаци и ще остава малко по-студено.

Според предварителните прогнози, в събота ще се появи западен вятър и мъглите в голяма част от Дунавската равнина ще се разсеят. В западните и югозападни райони на места ще превали слаб дъжд.

Температурите ще се повишат и минималните ще са около и над нулата, а дневните – от 5 до 10-12 градуса. Без съществена промяна ще остане и времето в неделя.

Източник: glas.bg

Facebook коментари
(Visited 20 times, 1 visits today)

Related posts

Харесайте ни във Facebook