Lifestyle 

Зимата настъпва! Сняг, студ и предупреждение за опасно време в 11 области

Днес ще има валежи от сняг, значителни – в южните и планинските райони от страната, където в комбинация с вятъра остават условията за виелици. Според прогнозата за времето на НИМХ минималните температури ще са предимно между минус 6 и минус 1 градуса.

До обяд ще е ветровито: в западната половина от страната с до умерен северозападен вятър, в източната – до силен от север-североизток.

Застудяването ще продължи и максималните температури ще са между минус 3 и 2 градуса.

Жълт код за снеговалежи е обявен за 11 области. Още от през нощта, а и в сутрешните часове в областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол започна да се образува снежна покривка – до 10-15 см, в най-високата част на планините и повече.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно и ще има валежи от сняг, по Южното Черноморие – преди обяд значителни. Ще е ветровито – през нощта и преди обяд със силен до бурен вятър от север-североизток. След обяд валежите ще спират, вятърът ще отслабва. Максималните температури ще са между 0 – 2 градуса. Вълнението на морето ще бъде 4 – 5 бала. Температурата на морската вода е около 7 градуса.

По планините ще е облачно с валежи от сняг. До сутринта в Рило-Родопския масив и западните и централните райони на Стара планина снеговалежите ще са значителни, все още ще е ветровито със силен, временно бурен вятър от север-североизток и ще има условия за навявания.

По-късно през деня валежите ще отслабват и спират, най-късно в масивите в Югозападна България, вятърът ще отслабва. Температурите още ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около минус 7 градуса, на 2000 метра – около минус 12 градуса.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари
(Visited 32 times, 1 visits today)

Related posts

Харесайте ни във Facebook