Горещо 

Българи в Кьолн на бунт заради смъртта на 4-годишно дете

Близо 800 българи протестираха пред болница в Кьолн след смъртта на 4-годишно момиченце, съобщава в. „Билд“.

Малката Селин починала от бронхопневмония след преглед в спешното отделение. Детето вдигнало висока температура два дни преди Коледа и родителите й, които са от България, но от години живеят в Германия, я завели на преглед.

Лекарят казал, че има вирус и отпратил семейството у дома с препоръката да й дават ибупрофен.

Селин обаче продължила да се влошава и в първия коледен ден родителите й отишли в друга болница. Там детето починало след два часа престой.

„Как може да се стигне до тук?“, пита пред изданието 28-годишният баща Нурджан.

„Докторът ни изпрати у дома, каза ни, че Селин има просто вирус и трябва да й даваме ибупрофен“, допълва той.

Майката на детето Вероника допълва, че докторът им казал да изчакат и да отидат при педиатър, но Селин вече имала почти 40 градуса температура.

Селин за кратко се подобрила, след което на Коледа последвало ново влошаване. Тогава вече лекарите обявили, че момичето е в критично състояние и е нужна незабавна операция – открили тежка белодробна инфекция.

Пратили семейството в друга болница: „Там празнуваха, пред стаята имаше маса със сладки, вино“. В крайна сметка Селин починала.

„Когато дойдохме в критично състояние, нямаше как да не ни обърнат внимание, но какъв беше смисълът, когато нищо не можаха да направят?“, попита Нурджан пред bTV.

Той от 12 години живее в Германия, музикант е, семейството му е здравно осигурено. Има общо три деца, от които най-малкото е момче и също има сериозни белодробни проблеми и, според него, системата и в този случай поставя детето в риск: „Не му дават медикаменти, за да се пребори сам с бронхита… Каква е тази система тук – как дете 3-месечно да се бори с бронхит?“.

Близки, приятели и познати на фамилията се събраха пред болницата с българските знамена и плакати: „Как може кръвният тест да е по-скъп от живота на едно дете?“ и „Искаме лекарите да спасяват децата ни, а не да ги оставят да умрат“.

Пред „Билд“ шефът на клиниката в Кьолн-Порц заяви, че поднася извинения и съболезнования на фамилията, но не вижда лекарска грешка в случая.

Полиция разследва смъртта на момиченцето. Аутопсия ще посочи окончателно причината за смъртта му

Източник: dnes.bg

Facebook коментари
(Visited 68 times, 1 visits today)

Related posts

Харесайте ни във Facebook