Горещо 

Учени алармират: Започна „обръщането“ – взривове от радиация и поголовен мор!

Това може да звучи като сценарий на филм за световна катастрофа: невидимото магнитно поле, което защитава планетата от убийствената космическа радиация се изкривява. Взривове от радиация унищожават нашите комуникационни сателити и електропреносните мрежи в света се сриват, пише в. „Дейли мейл“.

Настъпва хаос. Случаите на рак се увеличават главоломно, защото освободената слънчева радиация опустошава ДНК-то на хората. Милиарди същества по целия свят измират, защото способността им да мигрират се обърква тотално заради настъпилите промени в магнитното ни поле. В крайна сметка атмосферата на Земята е издухвана от слънчевите ветрове, както се е случило преди много време на Марс след изчезването на магнитните ѝ полета. Но не се пресягайте към пуканките. Това не е фантастичен филм. Водещи учени предупреждават, че тази реалност наистина може да ни се случи, заради неизбежното завъртане на земното ядро.

Високотехнологично оборудване за мониторинг показва редица знаци, че магнитните полета на Земята може скоро да се обърнат, благодарение на промените в ядрото на нашата планета. Ако това се случи, магнитните полета на Земята буквално ще се обърнат с главата наопаки. През хилядите години, докато протича този процес, нашият важен за защитата на живота ни магнитен щит ще стане значително по-слаб, което потенциално може да доведе до катастрофални последици.

Учените предричат, че щитът може дори да отслабне само до една десета от сегашната си сила, което значително ще намали способностите за защита на Земята срещу радиацията и потоците от заредени с енергия частици, наричани още слънчев вятър. Данни от древни скали сочат, че обръщането на магнитните полета на света вече се е случвало стотици пъти в голямата история на нашата планета.

Под твърдата земна кора се върти втечнен слой от течни метали, които се поддържат в това състояние от топлината, която напуска земното ядро. Въртящата се маса от метали действа като огромен електромагнит. Това създава поле, което достига десетки хиляди мили в космоса и действа като щит срещу силната радиация на слънцето.

Целият живот на планетата зависи от този щит. Без него соларните излъчвания просто ще разкъсат ДНК-то на животните и растенията. Тези течения на метал под краката ни обаче не са стабилни. В рамките на хилядолетие електромагнитното поле, което те създават, може да се обърне изцяло. Смята се, че процесът ще отнеме няколко столетия.

Данните сочат, че следващото „обръщане“ вече е започнало. Магнитният щит на Земята вече отслабва с десет пъти по-бързо, отколкото се смяташе до сега – с 5% на десетилетие. Това сочат сателитни данни, събирани от Европейската космическа агенция.

Магнитното поле отслабва най-много над Южна Америка – район, който учените наричат аномалията Южен Атлантик. Вече са регистрирани проблеми с електрическите вериги на сателитите над региона в резултат на локални скокове в нивата на радиацията.

Данните от ЕКА са разкрили също „неспокойна активност“ в теченията от течни метали под земната кора, което наведа на мисълта, че полюсите може да се обърнат всеки момент. Учени, като Даниъл Бейкър, директор на Лабораторията за физика на атмосферата и космоса към Университета в Колорадо, предупреждава, че ако признаците за обръщане са верни, огромни региони от планетата може да станат „необитаеми“.

Източник: blitz.bg

Facebook коментари
(Visited 84 times, 1 visits today)

Related posts

Харесайте ни във Facebook