Горещо 

Участник в спасителната акция на Шиша Пангма обяви къде може да се е разиграла трагедията с българския алпинист

Кирил Петков, българският спасител от екипа, издирващ Боян Петров, изрази предположение къде може да е станала трагедията с алпиниста. Пред „Нова Телевизия“ той заяви, че след лагер 2 е трудно да бъде открит човек след толкова време

„Времето се влоши доста сериозно, има мъгла, прехвърча сняг”, заяви българският участник в спасителната операция.

Петков предположи, че трагедия с Петров може да е станала в някоя от многото пропасти между лагер 3 и върха: „При лагер 3 има много дълбоки дупки, покрити със сняг. Всяко макар и леко отклонение, може да коства човешки живот.”

Петков предположи, че заради силния вятър палатката е отвяна, а част от нещата, са били разнесени от вятъра.

„Истината е, че след лагер 2, няма как да има надежда. Няма начин да бъде открит жив човек след толкова време, там се търси само тяло. Шерпите са огромни професионалисти и се движат с една огромна скорост”, допълни той.

„Личната теория на най-добрия шерп, който е и добър приятел на Боян, е, че най-вероятно трагедията е станала между лагер 3 и върха заради големи пропасти, покрити със сняг. Там съвсем леко отклонение може да ти коства живота”, обясни още Кирил Петков.

Координаторът на спасителната експедиция за Боян Петров Деян Петков заяви, че спасителните екипи са успели да се изкачат до 10 преди самия връх Шиша Пангма, но не могли да продължат заради образувалите се големи снежни козирки.

„Все още не може да се каже дали инсулинът е бил изпуснат, загубен или друго. Знаем, че е бил в лагер 3, насочваме се към търсене между лагер 3 и лагер 2, имаме определени точки. Инсулинът е намерен на лагер 3, на мястото, където обикновено се разпъват палатките“, коментира Петков.

„И двете групи трябва да тръгнат към лагер 2. Днес други експедиции ще тръгнат към врата. В момента има благоприятен прозорец за изкачване. Трябва да преценим дали има смисъл днес хеликоптерите да излитат, времето в Катманду не е хубаво,“ завърши той.

Източник: blitz.bg

Facebook коментари
(Visited 2 322 times, 1 visits today)

Related posts

Харесайте ни във Facebook