Lifestyle 

Скандал: Изтънчена литературна критичка направи Венета Райкова на бъзе и коприва, романистката отговори вбесена: Дърти лъжи!!!

Венета Райкова изпадна в криза заради критиките по отношение на книгите й. Водещата очакваше други рецензии за тях, но много от потребителите в социалните мрежи твърдяха, че те са предназначени за не толкова образовани читатели. Истинският повод за недоволството на Венета Райкова стана първото издание на „Библиотеката“ по БНТ.

Предаването се завърна в ефира на Националната телевизия в нов час и с нов водещ. И още с първия му брой се разрази буря. В рубриката „Изборът на книжаря“ беше спомената последната книга на Венета Райкова – веднага след „Все още аз“ на Джоджо Мойс и „Едно лято в Италия“ на Пип Уилямс. Контекстът беше ясен – това се купува през лятото. Никой не може да го знае по-добре от един книжар.

Бяха употребени „правилни“ епитети – леки книги, летни книги, а „Скандал“ на Венета Райкова беше наречена дори „булеварден роман“. До този момент този непретенциозен читател познава от телевизора само същата тази Венета Райкова. И я разбира, тя говори на неговия език. Затова я чете.

Високомерието на „разбирачите“, на онези с високите критерии и естетически изисквания, го плаши. То го кара да се чувства смален и нищожен“, коментира Силвия Недкова. Именно тези думи вбесиха амбициозната блондинка Венета Райкова, която се ядоса и за пореден път натърти, че романът й бил на първо, а не на второ място:

„Лъжа още в увода!! Книгата ми не е след Джоджо Мойс и т.н., а на първо място!!!! Лесно проверим факт!! Само погледнете профила ми от 10 август, когато излезе “Скандал” до днес!!! Първи места във всички големи вериги книжарници – “Хеликон”, “Хермес”, “Сиела”, Ориндж”! Какви са ми на мен тези хора, че да ме слагат на първо място, а не книгите, които те издават???? Чест и почитания, че не манипулират класациите!“, обяснява водещата на „Папараци“.

Писателката изля болката си и във Фейсбук, където призна, че е тъжна от всичко това.

„Ето така Ви наричат!! Това сте Вие – хилядите, които прочетохте петте ми романа! – “Това са обикновени хорица – те работят нещо скучно и натоварващо. Те не търсят литература, но им трябва откъсване. Не искат да надраснат себе си, искат да забравят за малко живота си. По света този тип книги са бестселъри – защото повечето от милиардите жители на планетата са в тази целева група.” Извинявам ви се, мои читатели!! Заради всичко, което чувате и четете за себе си последните дни!!!“

Източник: blitz.bg

Facebook коментари
(Visited 102 times, 1 visits today)

Related posts

Харесайте ни във Facebook