Клюки от света 

Меган и Хари с килим от Костандово

Ръчно тъкан килим от българския град Костандово може да краси семейния дом-дворец на бъдещите младоженци-принц Хари и Меган Маркъл. Това издадоха от фирмата „ Хемус“ в родопското градче, където повече от 20 години се изработват уникалните тъкани килими.

Такава е традицията в кралското семейство-един път оценили ръчните изделия на родопските килимарки- и бъдещите престолонаследници да се радват на изяществото и окраските на тежките килими, излезли изпод талантливите ръце на местните майсторки.

Надяваме се да получим поръчка за сватбения подарък на принц Хари и Меган, но с какви точно размери и дизайн ще бъде ръчно изработеният килим зависи от мястото, в което ще живеят, от интериора и т.н, коментира съуправителят на фирмата Надя Парпулова, пише „Монитор“.

Сред „ВИП“-клиентите на българската фамилия Парпулови, прославили родното килимарство по света, са бившият британски министър-председател Тони Блеър; замъкът Алнуик, в който е заснета част от филма “Хари Потър”; музеят “Алберт” във Виена; стаята на цар Борис III в Рилския манастир.

Сред клиентите на цеха са британското кралско семейство, холандската кралица Беатрикс, внучката на Уинстън Чърчил – Джейн и Националната организация за запазване на културното наследство на Великобритания.

По-големият син на принцеса Даяна и принц Чарлз- принц Уилям и Кейт Мидълтън са се оженили върху пътека, изтъкана в България. Българските тъкачки са направили реплика на най-прочутия килим от библиотеката на кралица Виктория, който вече не съществува.

Тъкачницата в Костандово е изработила всички килими, с които е обзаведено любимото имение на английския престолонаследник в Уелс. Родните тъкачки са известни с това, че изпълняват изключително сложни частни поръчки и са изработили за имението килим, който е точно копие на стенописите по един от таваните. Там са създали и килим за Британския музей в Лондон, който пресъздава цялата история на Албион.

Източник: novini.bg

Facebook коментари
(Visited 142 times, 1 visits today)

Related posts

Харесайте ни във Facebook