Lifestyle 

Любовта е като наркотик

Любовта действа като наркотик. До такъв извод стигнали учени, цитирани от списание „Лайф“. Според тях при продължителни взаимоотношения се променя биохимията на мозък.

Въз основа на продължителното наблюдаване на няколко групи хора психолози направили изводи за относителното влияние на взаимоотношенията върху човешкия организъм. По мнението им продължителните взаимоотношения въздействат върху биохимичните процеси у човека така, както силните наркотични вещества.

Симптомите са едни и същи – привикване, зависимост, усещане за тежест и безизходица след прекратяване на взаимоотношенията.

При това стремежът да се запълни появилата се след прекъсването им празнина учените сравняват с процесите в мозъците на наркоманите.

След раздяла и прекъсване на контакта с любимия човек рязко намалява производството на окситоцин – хормона на любовта и щастието, в човешкия организъм. Физиологичните показатели при скъсването с любимия човек напомнят аналогични прояви у наркозависимите – апатия, недостиг на сили за извършване на ежедневни задължения, депресия.

За избягване на подобен срив може да помогне общуването с приятели и с добри хора.

Източник: cross.bg

Facebook коментари
(Visited 57 times, 1 visits today)

Related posts

Харесайте ни във Facebook