Семейство 

Голям празник! Черпят 6-те най-твърди и предани имена!

На 17 декември православната църква чества Свети пророк Даниил (Данаил) и св. три отроци Анания, Азария и Мисаил.

Според библейските предания те били сред юдейските пророци, откарани в плен във Вавилон от Халдейският цар Навуходоносор II, след като превзел Йерусалим и разрушил храма, построен от Соломон. Имената на четирите пророци се свързват именно с твърдостта и предаността, която те показали пред Божиите закони. Сред разкоша и богатството те не Го забравили, молели се усърдно и се хранели само с хляб и овощия, като се отказвали от храната, която царят заповядал да им дават на неговата трапеза.

Даниил е известен още с това, че разтълкувал сънищата на вавилонския цар, извършил множество пророчества и спасил от смъртно наказание една жена на име Сузана. При възкачването на Дарий на престола той бил назначен за един от тримата управители на империята.

Една от легендите разказва и за чудесния начин, по който бил спасен от лъвовете, в чиято яма бил хвърлен за своята привързаност към вярата на отците и доживял до дълбока старост. Историята на неговия живот и на делата му са описани от самия него в Книга на пророк Даниил. Самото име Даниел идва от иврит и означава „Бог е моят съдия“.

Според народните вярвания на този ден особено много почитат всички жени, които ще раждат и имат малки деца. Те трябва да месят питки и да ги раздават на съседите за здраве и за да е плодовита годината и лесно да родят.

На този ден имен ден празнуват: Данaил, Данaилa, Даниeл, Даниeлa, Дани, Дана

Източник: blitz.bg

Facebook коментари
(Visited 24 times, 1 visits today)

Related posts

Харесайте ни във Facebook