Семейство 

Вижте кой ритуал, изпълнен на Разпети петък, ще Ви донесе здраве през цялата година!

Велики петък или още наричан Разпети петък е денят, в който е разпнат Божият син Иисус Христос. Той се жертва доброволно, за да изкупи греховете на цялото човечеството.

За християните това е най-тъжния ден в годината. Постът е най-строг – нито се яде, нито се пие. Не се позволява дори вода. Канонът забранява на днешния ден да се извършва каквато и да е работа.

През деня в църквата се отслужва Света литургия. Вярващите отиват в храма и минават три пъти под масата, излизат и целуват разпятието. Вярва се, че това ще донесе здраве на миряните през цялата година.

На вечерня в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му. Преди началото на службата, на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащаницата – платът, с който е било завито тялото Христово след свалянето му от кръста.

Тя се изнася, след като певецът застава пред северната врата на Светия олтар и започва бавно да пее първата стихира, а след него върви свещеникът и други църковнослужители, които носят Свещената плащаница, обикалят три пъти около разпятието и приготвената маса (кувуклия) и поставят плащаницата на масата.

Свещеникът, а след него и богомолците, целуват кръста, евангелието и плащаницата. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта на Христос. След като се изнесе Плащаницата, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Исус Христос.

В края на вечернята свещеникът взима Плащаницата от центъра на храма и я поставя на светия престол в олтара.

 

Facebook коментари
(Visited 553 times, 1 visits today)

Related posts

Харесайте ни във Facebook