Lifestyle 

Великите истории за любов, оставили отпечатък във времето

Поети, президенти, крале, куртизанки –любовта не подминава никого. Онази голямата, силната, изгубената, невъзможна любов, обаче, остава завинаги запечатана в редица монументи, романи, музикални произведения. Вижте няколко от вечните любовни истории, които са дали тласък на създаването на едни от най-големите шедьоврите на човешкото изкуство.

Сафо

Животът на древногръцката поетеса, наричана от Платон „десетата муза“, родената на остров Лесбос, е обгърнат от редица митове. Запазените фрагменти от стихове ѝ свидетелстват за силните емоции, които Сафо е изпитвала. Любов, гняв, страст се съпътстват в запазените произведения на поетесата. Според най-популярния мит за „десетата муза“ тя е изпитвала силна обич и влечение към собствения си пол. Друга древна легендата обаче твърди, че Сафо слага край на живота си заради несподелената си любов към младия моряк Фаон.

Шах Джахан

Индийският шах Джахан остава завинаги в историята като създател на един от най-красивите паметници на любовта – Тадж Махал. Монументът е изграден в чест на неговата много любимата съпруга- Мумтаз Махал. Съпругата на Шах Джахан умира след раждането на 14-то им дете. Според легендата на смъртният си одър тя моли шаха да ѝ изгради най-красивия мавзолей в света. След шест месеца дълбок траур шахът наредил да се започне изграждането на монумента. Така последният земен дворец на Мумтаз Махал се е превърнал във въплъщение на дълбоката и искрена любов.

Мери Уолстънкрафт Шели

Английската писателка Мери Уолстънкрафт Шели, едва 16-годишна, се влюбва в известния поет и философ Пърси Биш Шели. По това време той е на 21 години и е нещастно женен. След като съпругата му слага край на живота си, Пърси и Мери сключват брак. Притискани от негативното обществено мнение, двойката пътува много из Европа. Лятото на 1816 г. семейството прекарва със скандалния поет Лорд Байрон във вилата му в Швейцария. Именно там се заражда идеята на Мери за най-известният ѝ роман- „Франкенщайн“ (1818). По-късно семейството се установява в Италия, където Пърси Биш Шели намира смъртта си. След няколко години Мери Шели се завръща в Англия и се посвещава на сина си и писателската си дейност.

Рихард Вагнер

Един от най-почитаните композитори в историята Рихард Вагнер черпи вдъхновението си за едно от най-романтичните си произведения „Тристан и Изолда“ от страстта си по Матилда Везендонк, съпруга на негов приятел и покровител Ото Везендонк. Със семейство на търговеца Везендонк Вагнер се запознава през 1852 г. Пет години по-късно композиторът и жена му Мина Планер отиват да живее във вилата на търговеца. Между отявленият женкар Вагнер и Матилда Везендонк се поражда силна и взаимна любов, плод на която е „Тристан и Изолда“. През 1858 г., за да не се стигне до скандал (въпреки твърдението на Вагнер, че любовта им е била само блян), той трябвало да напусне Цюрих и да замине за Венеция. Композиторът изтъква, че „Тристан и Изолда“ е един паметник на неговата невъзможна любов.

Крал Едуард VIII

Принцът на Уелс среща Уолис Симпсън през 1931 г., когато тя е била омъжена за втория си съпруг. Съвсем скоро след запознанството им избухва силна и пламенна любов, която разтърсва цяла Великобритания. Любовта между Уолис и Едуард пламва с такава а сила, че дори смъртта на баща му Джордж V не успява да ги раздели. Разкъсвам между дълга и жената на живота си, Едуард решава да се откаже от престола и предлага брак на Симпсън. Скандалът е толкова грандиозен, че напуска пределите на Англия и става тема номер 1 в световната преса. Министър-председателят на Великобритания Стенли Болдуин хвърля оставката си в знак на протест, а това вкарва страната в политическа криза. Решението на Едуард, обаче, е непоколебимо и той абдикира от престола. Двойката се жени и заживява в изгнание.

Едит Пиаф

История на най-романтичния глас на ХХ век е белязана от множество болести и трагедии. Изоставена от майка си, Едит Пиаф израства под грижите на баба си. Певицата с гърлен глас започва кариерата си по време на пътуванията с баща си цирков акробат. Тя пее за пари на улицата. Открита е случайно от кабаре промоутър, който ѝ дава името Пиаф („врабче“ на френски). Едит мълниеносно става звезда и от 1935 година пее в големите концертни зали на Париж. Пиаф е бил омъжена два пъти, но голямата ѝ любов е боксьора Марсел Сердан. Той намира смъртта си в самолетна катастрофа през 1949 г. За него Едит Пиаф изпява най-романтичната си песен „Hymne на L „Amour“. Тази балада се е превърнала от символите на любовта.

Елизабет Тейлър

Американската актриса Елизабет Тейлър има общо осем брака като два от тях са с актьора Ричард Бъртън. Любовта между Бъртън и Тейлър пламва през 1958 г., когато се срещат на снимачната площадка на филма „Клеопатра“. По това време и двамата са женени за други хора. Връзката им е експанзивна и изпълнена с крайности. Алкохол, наркотици, скандали и луда старост довеждат до развода през 1973 г. Само две години след това двамата актьори установяват, че не могат един без друг и се женят отново през 1975 г. Едва след четири месеца последва вторият им развод.

 

Facebook коментари
(Visited 128 times, 1 visits today)

Related posts

Харесайте ни във Facebook