Lifestyle 

Сняг – за кратко. От неделя слънчево. Първите 10 дни от ноември – топли!

Днес, в сутрешните часове, на места в северните райони от страната валежите от дъжд ще преминат в сняг.

През деня валежите ще обхванат цялата страна. Температурите доста ще се понижат и ще бъдат през целия ден около 3-8 градуса, по Черноморието до 11 градуса, съобщиха синоптиците от НИМХ.

Захлаждането е в резултат от студент атмосферен фронт, който преминава над Балканите. Типичното есенно-зимно време обаче ще трае кратко.

Още в петък валежите ще започнат да спират, а температурите ще тръгнат нагоре. През почивните дни облачността ще е разкъсана, но валежи не се очакват.

През първото десетдневие на ноември ще бъдат отчетени най-високите температури за целия месец, прогнозира синоптикът Красимир Стоев.

Тази година се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8°, за високите полета – между 3 и 5°, по Черноморието и долината на р. Струма – между 8 и 10°, в планинските райони — от минус 5 до 3°.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, като повече ще са валежите през втората половина от месеца. Месечната норма на валежите за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, в южните и планинските райони – между 60 и 90 л/кв.м.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 8 и минус 3°, по-високи по Черноморието, а най-високите – между 20 и 25° и ще се реализират през първото десетдневие.

През първата половина от второто десетдневие ще е все още сравнително топло и без валежи, но след това температурите значително ще се понижат, ще има и валежи, на места значителни. В края на десетдневието в Предбалкана и по високите полета дъждът ще преминава в сняг.

Последните десет дни от ноември ще преобладава облачно и мъгливо време. Често ще има и валежи. В началото на периода ще настъпи относително повишение на температурите. Отново застудяване се очаква в края на месеца, когато дъждът по високите полета и в Северна България ще преминава в сняг.

Източник: glas.bg

Facebook коментари
(Visited 16 times, 1 visits today)

Related posts

Харесайте ни във Facebook