Клюки от света 

Скръбна вест: Почина вокалистката на „Роксет“!

На 61 години почина вокалистката на „Роксет“ Мари Фредриксон, съобщават световните информационни агенции. Шведската изпълнителка, която създава групата през 1986 г., е починала вчера сутринта в дома си след дълго боледуване. От няколко години тя се лекуваше от тумор в мозъка в няколко клиники. Тя беше най-известна с хитовете си „It Must Have Been Love“, Joyride, Listen to Your Heart“ и „The Look“.

„С дълбоко прискърбие съобщаваме, че една от най-големите ни и обичани певици си отиде от този свят“, съобщи нейният мениджър. Мари Фредриксон има две деца. Родена през 1958 г. в Швеция, нейната активна кариера започва в средата на 70-те години на XX век, но става най-популярна като част от поп-рок дуото „Роксет“, заедно с Пер Гесле.

За първи път двамата се срещат в родния си град Халмщад през лятото на 1977 и години по-късно поставят началото на един от най-популярните дуети в Европа в края на XX век. Мари беше най-малкото от общо 5 деца в семейството.

Любовта й към музиката идва още от дете, като за свой първи вдъхновител определя Оливия Нютън-Джон. Когато е на 17, започва да играе в малък местен театър. Въпреки че се познава с Пер Гесле още от края на 70-те и дори двамата работят заедно в музикални проекти, едва през 1986 г. те създават Роксет. Следват редица хитове, които се нареждат до №1 в класациите.

Певицата бе диагностицирана с мозъчен тумор и се подложи на лечение срещу заболяването през 2002 г. През януари 2003 г., заради заслугите си към развитието на културата и представянето на Швеция по цялото земно кълбо, крал Карл Густав ХVІ награждава „Роксет“ с почетен знак и кралска синя лента.

Освен с Роксет, Мари има и богата солова кариера. В годините, когато тя се бори с болестта, съумява да издаде и солов албум на английски език – „The change“. Той влита бързо в шведските класации под номер едно и добива златен статут.

След дълга пауза заради лечението на Мари, Роксет отново започнаха да изнасят концерти през 2011 г. и дори направиха турне, което мина и през България. През 2016 г обаче, заради лекарска препоръка, дуетът отмени концертите си и на този етап сложи край на кариерата си.

Източник: blitz.bg

Facebook коментари
(Visited 31 times, 1 visits today)

Related posts

Харесайте ни във Facebook