Семейство 

Скандални гей текстове в учебника по биология за 9 клас!

Цитати от учебника по биология за 9 клас предизвикаха бурни реакции в обществото. В тях се посочва, че е възможно хората да имат сексуално влечение към същия пол и да изграждат трайни връзки с партньори от техния или от същия пол.

Експерти коментираха случая в ефира на bTV. Първа се изказа проф. Мария Шишиньова, която е ръководител по съставяне на учебника.

„Изненадана съм от реакцията. Ако ще ми позволите ще кажа нещо – учебникът за 9 клас, който показвате, е пригоден за профилирано интензивно изучаване на чужд език в училищата. Той е съставен от две части – първата е учебника от 8 клас, а втората – част, предвидена за всички в 9 клас“, заяви тя.

„Подобен вид тематика влиза напоследък в образованието. През 95-та година например такива теми не са застъпвани в учебните програми. Променило се е развитието на човешкото общество и на знанията. Променили са се проблемите, които се появяват. До средата на 80-те години пък човекът бе единственият жив организъм, който се изучаваше без полова система. Всички останали – животни и растения, се изучаваха с полови органи и клетки“, каза още Шишиньова.

Проф. Тодор Танев от своя страна заяви:

„Разбира се, че има смущаващи неща. Някои хора се смущават повече, други – никак. Не са еднакви хората, затова и разбирането е различно. През 80-те години гей парад нямаше. По тези въпроси не се говореше в медиите и в обществото. Ето защо няма как съдържанието в учебниците да стои така, че учениците сами да се научват и да разбират нещата по свой начин – често неправилен, често недостатъчен. Не е добре и учениците да смятат училището за нещо старомодно, консервативно и не в час“.

„Още нещо е трябвало да бъде направено, но е рано за него. Един учебник има и дидактично, и възпитателно съдържание. Тези текстове е абсолютно обективно и няма нищо нецензурно в него. Ако някой ги съди, той ще падне в съда. Те не могат да са осъдени не защото имат хитри адвокати, а защото казват нещата такива, каквито са. Добре знаем, че природата е дала отвращение към другите и към това, което не е твоето. Въпросът е това да не служи за основа на презрение и омраза“, добави той.

Учителката по биология Антоанета Донева на свой ред каза:

„Темата за сексуалното образование е деликатна. Аз не срещам никакви проблеми. Спорът кога и каква информация трябва да се предоставя на децата е нерешим, понеже всеки родител, педагог и психолог има свое мнение. Сексуалното ограмотяване започва в ранна детска възраст. Децата имат естествена любознателност как се появяват на света. Аз говоря свободно за това и осъзнавам какво е съвременното общество и получавам положително отношение от учениците“.

Източник: blitz.bg

Facebook коментари
(Visited 57 times, 1 visits today)

Related posts

Харесайте ни във Facebook