Lifestyle 

Синоптиците отмениха засега снега, но други три големи беди надвиснаха над страната

И през следващото денонощие времето ще остане без съществена промяна. В равнините часове ще е мъгливо или с ниска слоеста облачност и на отделни места ще преръмява. В следобедните часове облачността ще намалява, видимостта ще се подобрява, а предимно слънчево ще е през целия ден над планинските райони, сочи прогнозата за времето на НИМХ-БАН.

През нощта ще е почти тихо, утре ще духа слаб североизточен вятър вятър. Преобладаващите минимални температури ще са между 3 и 8 градуса, а максималните – между 12 и 17 градуса, за София – 14.

Над Черноморието ще бъде с ниска облачност или мъгла и на места ще преръми. В следобедните часове облачността ще намалява, а видимостта ще се подобрява. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат 14-16 градуса. Температурата на морската вода е 16-17 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 11 градуса, на 2000 метра – около 5 градуса. В четвъртък времето също ще остане без съществена промяна, като максималните температури ще са между 12 и 16 градуса, като единствено в крайните югозападни райони градусите може да стигнат 20.

Акцент на прогнозата този път е опасността от валежи от дъжд и ниската видимост, както и за възможни заледявания по-високите полета от Предбалкана – късно вечерта През следващите 72 часа от изток- североизток ще продължава да нахлува по-студен, но богата на влага въздушна маса, която ще понижи температурите у нас до около и под нормалните за първото десетдневие на ноември. Късно вечерта температурите ще паднат до около или под нулата. Високото съдържание на влага във въздуха в приземните слоеве и очакваните валежи създават предпоставки за гъсти мъгли и заледявания.

Висок риск ще е рискът от поледици по високите проходи от Стара планина вечерта и през нощта, когато ще се създадат условия за допълнително изстиване на въздуха. Видимостта ще е силно намалена и е възможно да се понижи до под 100 метра.

Издаваме предупреждение за силно намалена видимост ( около 50-60 метра ) над Дунавската равнина, както и код за очаквани валежи над Източна България, като най-интензивни се очертава да са ръмежите над Странджа, където е възможно да стигат до около 10 литра. Валежите ще са интензивни на места, като ще има условия и за гръмотевици. Това от своя страна ще засили влиянието на температурната инверсия, която от своя страна ще поддържа студеното време над Дунавската равнина.

По-гъсти ще са мъглите над Източна България и над Дунавската равнина, над Горнотракийската низина тепърва ще настъпват и на сателита добре се вижда борбата за надмощие между слънцето и мъглата, която настъпва.

Очакваме времето да е облачно и мъгливо почти през целия ден, температурите ще са между 10 – 15 градуса, а на местата с валежи и по-ниски, дъждът ще е студен типично ноемврийски. Предпоследният месец на годината е характерен с ръмежите и гъстите мъгли и към момента условия са идеални с преноса на почти студен и доста влажен въздух във височина. Възможно е през целия ден да останат едноцифрени, а сутрин да се понижават до около 0 градуса, което да създаде условия и за поледици в равнините и низините.

Минималните температури са доста трудни за прогнозиране при тези условия. Понякога се понижават до около нулата и достигат до декемврийски стойности. Снощи още в 2 часа в Пловдивското поле беше изстинало до около 3 градуса, а това си е типично ранно до среднодекемврийска минимална за този край, макар и да е доста по-висока от постигнатия студен рекорд още в края на септември от -0.6 градуса.

Антициклон и сравнително сухо време се очаква  до 20 ноември. Освен ръмежите към момента, които все пак ще успяват съвсем леко да напоят Източна България и Горнотракийската низина, до 20 ноември страната ни ще продължи да се намира в антициклонално блато, от което няма изгледи за измъкване.

Малко студ ще се спусне в нощта след Архангеловден, когато очакванията са и мъглите да се вдигнат и да се създадат условия и за слани в петък и събота сутринта. Като на 10 ноември ще започне пренос на по-топъл въздух във височина, който ще вдигне температурите първо в югозападна, а в неделя вече и над по-голямата част на страната, до приятни около 17-18 градуса.

Средиземноморските циклони, за момента един по-добре изразен, и то към края на периода – около и след 20-ти, вместо на изток-североизток, ще поеме и на юг и ще задълбае над южната част на Средиземно море – към Алжир и Тунис.

Източник: blitz.bg

Facebook коментари
(Visited 21 times, 1 visits today)

Related posts

Харесайте ни във Facebook