Горещо 

Силен трус разтърси Пловдивско и разбуди цяла България

Почти цяла България бе разбудена посред нощ от силно земетресение. Трусът бе с магнитуд 4,8 по скалата на Рихтер, според Европейският сеизмологичен център и 4,6 според Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Земята се разлюля в 01,41 часа, а епицентърът бе в близост до град Садово, на 2 километра от Асеновград и на 17 километра от Пловдив. Земетресението е било на дълбочина 10 километра. Земният трус се е усетил още в София, Хасково, Свищов, Разлог, Сандански както и в Гърция и Македония.

Земетресението, което разтърси почти цяла Южна България тази нощ, бе усетено и в цялата кърджалийска област. След земетресението е имало два малко по-силни афтършока, но те са със значително по-ниски магнитуди. Особено силно е усетен трусът близо до епицентъра.

В София трусът е бил усетен особено на по високите етажи и според нашите читатели е траял около 5 секунди. В Асеновград е настъпила паника и хората са излезли на улицата, където по това време е валял и дъжд. Те са изчакали на улицата или в колите си да отминат евентуални последващи трусове и са се прибрали. Жителите на града съобщават за бучене и разтрисане на земята.

В района на епицентъра, в покрайнините на Асеновград за щастие няма жилищни постройки, единствено производствени и промишлени сгради. В града няма нанесени щети, както и в Крумово, което е много близо до огнището на земетресението.

Паниката в Крумово също е била голяма, защото инцидентът върна спомените за земетресение на същото населено място, което беше през 2002 година. Тогава трус с магнитуд 4 по скалата на Рихтер разлюля района и нанесе материални щети на жилищни сгради. Комините на голяма част от къщите бяха паднали.

За нарушено водоподаване, сигнализираха жители на Пловдив след земетресението тази нощ. Без вода са в квартал „Мараша“ и в части на квартал „Кючук Париж“. Към момента не е ясно кога ще бъде възстановено водоподаването и каква е причината за аварията.

В района на земетресението хората са се разбудили и са се изправили на нокти от ужасното преживяване. Повечето от тях не са можели да заспят и са очаквали, че може да има вторични трусове.

Читателка на БЛИЦ, която живее в Асеновград разказва преживяванията си и казва, че земетресението е било много силно, изплашила се е и го е усетила като избухване на бомба. Друга наша читателка от Рибарица, което е далеч от епицентъра, сподели разтревожено, че земетресението е поместило леглото й и е имало и тътен.

Ето и още коментари непосредствено след труса: „Усетих го в люлин на 7 етаж!Беше кратко, около 5 секунди!“ „В центъра на София, близо до пл.“Славейков“ не беше кратко, но се усети слабо на 4 етаж“. „Трусът беше силен но за кратко и в Сандански“. „В Свищов ни събуди. Ужас. В Пловдив и Асеновград е било направо страшно“. „В Пловдив се усети като силен взрив и след това яко се разлюля, но за кратко. Страшничко си беше. Природа…….“ „От Асеновград съм. Силно беше но няма поражения….. Поне при мен“. „В Асеновград се усети доста силно,но за щастие беше за кратко ,някъде около 5-6 секунди“ „Пловдив кв.Гагарин 2 етаж – силен приближаващ грохот от югоизток и след това доста полюля“. „В Пловдив такова рязко люлеене не е имало никога“.

Към момента няма информация за щети и пострадали в Южна България след земетресението. Веднага след труса в Пловдивско второ силно земетресение удари Балканите. Земетресение с магнитуд 5.0 по Рихтер е регистрирано в Гърция в 01.44, минути след труса усетен в страната ни.

Епицентърът на второто земетресение е в Йонийско море и е на 294 километра западно от Атина, на дълбочина 14 километра, съобщава Европейският сеизмологичен център. Към момента няма информация за щети и пострадали.

Източник:blitz.bg

Facebook коментари
(Visited 149 times, 1 visits today)

Related posts

Харесайте ни във Facebook