Горещо 

Шефът на полицията в Стара Загора шокиращо за погрома в Мъглиж: Ром захапал ръката на колега, а друг…

Жандармерия и засилено полицейско присъствие в Мъглиж, след като снощи петима полицаи бяха замеряни с камъни в махала в града. Напрежението ескалира, след като служителите на реда получават два поредни сигнала за нерегламентирани състезания с конски каруци. При поредният сигнал полицаите са посрещнати с дърва и камъни.

Конфликтът започва след сигнал за надбягвания с каруци в село Черганово, където при опит да си свърши работата полицай беше ухапан, а след това служителите на реда отиват в Мъглиж, за да задържат лице и са посрещнати от група жители на махалата.

Полицаите са ранени на излизане от махалата, след като са арестували хората, за които са отишли. На излизане те са били атакувани с камъни, летящи предмети. В събота става тежък инцидент в района на Казанлък – двама млади хора загинаха, след като на пътя им излезе каруца. На следващия ден улица е затворена нерегламентирано, за да се провеждат тези състезания с каруци.

Граждани се оплакват, че пътят е затворен и това е причината за полицейската акция в Черганово. В целия град и в момента са разположени полицейски патрули и жандармерия. Павлин Коцев е ръководител на охранителна полиция в района. Той разкри повече подробности за случилото се:

„10:47 часа е получен сигнал на събиране на роми с коне и каруци с цел състезание. Три патрула са изпратени на място, при пристигането те биват разпръснати и няма инциденти. В 11:55 е получен нов сигнал за същото, но на друг път. Отново три патрулни автомобила отиват на място. 30 човека се разпръскват като ги виждат. Останалите роми, сред които и 16-годишен младеж, се държат грубо и арогантно, заради което биват задържани. В рамките на 5 минути обаче на мястото се събират още около 50 роми. Те започват да блъскат и да хапят полицаите. Служителят на реда възпроизвел изстрел, при което тълпата се разпръсква“, разкри той.

„Единият е захапал колегата му за ръката, другият е опитал да го удари с дъска“, добави шефът на полицията в Стара Загора ст. комисар Георги Хаджиев. ​​​​Той добави, че вече ще има нулева толерантност към проявата на агресия спрямо полицаите.

Към момента се издирва още един заподозрян за безредиците. Полицията призовава този мъж да се предаде. Този човек е проявил изключителна агресия към униформените.

„Не бих искал да си представям какъв трагичен инцидент можеше да се случи евентуално, ако колегите не бяха взели отношение да дойдат на място и да преустановят това грубо нарушаване на обществения ред. Знаете каква е пътната обстановка в момента. Ние сме много чувствителни на тази тема“, посочи ст. комисар Хаджиев.

По думите му при опит на полицейските служители да изпълнят законовите си правомощия да установят нарушителите и да им снемат самоличността, те са срещнали агресия от участниците в кушиите.

„Необяснима за мен агресия и дори се опитват да предотвратяват задържането на нарушителите. Единият от участниците в този инцидент е захапал колегата по ръката, другият се е опитал да го удари с дъска в гърба. Така или иначе колегите задържат единия от извършителите след което се оттеглят. След като началникът на Районното ми докладва за създалата се ситуация, уведомих и ръководството на Министерството в лицето на директора на Полицията и министъра на вътрешните работи. И по разпореждане на министъра на вътрешните работи проведохме специализирана полицейска операция на територията на Мъглиж. Наложи се използването на тактическото звено за специална намеса, които съвместно с колегите от дирекция „Жандармерия“, бяха пренасочени към града, за да укажат съдействие и влязоха на място в ромската махала. Задържаха единия от извършителите и при оттеглянето срещнахме яростна съпротива, която се изразяваше в хвърлянето на камъни и бетонни блокове спрямо колегите“, разказа ст. комисар Хаджиев.

„Хубавото е, че колегите са били с много добро оборудване и не са претърпели тежки наранявания. Имаме петима колеги, които са получили повърхностни рани, обработени са амбулаторно в ЦСМП-Казанлък“, уточни той.

“Така или иначе един от извършителите в момента е обявен за издирване и аз го призовавам, тъй като беше така смел да посегне на колегата, да бъде така смел и да се яви пред правоохранителните и правораздавателните органи и да понесе своята отговорност“, заяви ст. комисар Хаджиев.

Той уточни, че към момента са задържани двама души в Районното управление в Казанлък, срещу които е образовано досъдебно производство за грубо нарушаване на обществения ред и оказване на съпротива на органите на властта при изпълнение на служебните задължения. По думите му към момента няма напрежение в града.

„Обстановката е спокойна, на вход и на изход на града има засилено полицейско присъствие, изградени са КПП-та, проверяват се всички лица и колегите ще останат на място, докато е необходимо“, увери той.

По думите му пострадалите полицейски служители са в добро състояние.

„Но така или иначе нашият отговор е категоричен – казахме нулева толерантност към проявите на агресия спрямо полицаите“, подчерта ст. комисар Хаджиев.

Той уточни, че са нанесени и поражения по някой от превозните средства на органите на реда и ЦСМП-Казанлък, както и други материални щети. По думите му има и данни и, че именно каруца на пътя е причина за тежката катастрофа с двама загинали по пътя Казанлък – Тулово, но към момента не могат да се дават подробности за случая, без разрешение на наблюдаващия прокурор.

Източник: blitz.bg

Facebook коментари
(Visited 51 times, 1 visits today)

Related posts

Харесайте ни във Facebook