Клюки от България 

Семейна драма съсипа скулптора Георги Чапкънов

Тежка драма изживява семейството на прочутия скулптор Георги Чапкънов. Най-малкият му син Константин бе арестуван за обира на банков клон в сряда в София. „Той е, но нищо няма да кажа“, лаконичен бе по телефона пред ПИК съсипаният баща.

Константин влязъл в клона на банката на бул. „Цар Борис III“ с пистолет играчка. Бил облечен в розови дънки, с розови обувки и чорапогащник на главата, насочил пистолета срещу касиерката и задигнал около 12 000 лв. Чорапът на главата му се скъсал, освен това и прозирал и така бил идентифициран. Криминалистите го задържали бързо. След като го арестували, Чапкънов показал на полицаите къде е скрил част от парите, другите вече бил похарчил. Той завел полицаите и до контейнера, в който е изхвърлил пистолета играчка, с който влязъл в банката.

Чапкънов-младши имал сериозни психични проблеми, отключени заради зависимостта му към наркотиците, разказаха близки до семейството. През лятото на 2019 г. бил настанен в психиатрична болница за лечение. Константин живеел с жена си Станислава и двете им деца. И двамата били хора на изкуството. Той не работел, а жена му гледала дъщерите им. Преди години пред една телевизия Чапкънов сподели, че Константин и жена му са перфектни скулптори, но нямат работа и „поминуват покрай него“.

Според познати на Коста, както го наричат по-близките му, той се сринал, когато преди около 5 години майка му починала. В средите на хората на изкуството коментират, че той е имал проблеми с дрогата още от младежките си години. Имал и дългове.

Георги Чапкънов е скулптор от световна величина. Най-известните световни музеи са излагали негови творби. Той е автор и на символа на столицата ни – статуята на София в центъра на града. Съавтор е на националния ни герб. Великият Федерико Фелини му позира, за да може Чапа да му направи портрет.

Не е лесно да си дете на толкова известен творец. Особено пък ако си избрал неговата професия. Трябва непрекъснато да се доказваш, но винаги оставаш в сянката му. Нищо обаче не може да оправдае такова поведение, коментират още в артсредите.
Георги Чапкънов има още двама синове. Средният – Тодор Чапкънов, е кинорежисьор. Най-известната му творба е тв сералът „Скъпи наследници“. Големият Крум е режисьор, който работи в рекламно-продуцентския бизнес.

Константин Чапкънов е криминално проявен. Той има две присъди, като едната е за причиняване на смърт по непредпазливост при катастрофа, а втората е за държане на наркотици.

Катастрофата е станала през 2003 г., когато Константин празнувал рожден ден с четирима приятели в бургаското село Варвара. Случаят бил широко описан и в пресата.
Във въпросната вечер към 1 часа през нощта на 17 август групата тръгнала към Синеморец, а шофьорът Чапкънов катастрофирал със семейното „Ауди 80“.

Според публикациите, за да избегне челен удар с друга кола, се забил в дърво. Алкохолната проба на Константин била отрицателна, но пък карал с 90 км/ч – скорост, с която не можел да предотврати ПТП-то. При инцидента починал един от пътуващите на задната седалка на колата му.

Източник: retro.bg

Facebook коментари
(Visited 589 times, 1 visits today)

Related posts

Харесайте ни във Facebook