Горещо 

Развръзката на скандала: Разбра се кой направи Апостола на свободата на… салата (СНИМКИ)

В деня на честването на 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски любител кулинар пресъздаде обесването на Васил Левски като сюжет чрез салата за аперитивче. Публикуваната във Фейсбук снимка предизвика огромно възмущение от страна на стотици потребители, които определиха кулинарното произведение като нечувана гавра с паметта и смъртта на Апостола на българската свобода, пише „Телеграф“.

Някои дори поискаха авторът да бъде даден под съд за обида и подигравка с националните символи и най-великия ни национален герой. Салатата е доста обилна и пресъздава мястото на обесването на Апостола. Малко „Снежанка” показва покритата със сняг замръзнала земя под бесилката, която пък е сглобена от полусух колбас.

Парченце морков представя стълбата към бесилото, а най-отгоре има и примка, направена неизвестно от какво. От другата страна върху парченце шпеков салам, представящо вероятно надгробна плоча, са написани имената на Васил Левски и годините на раждането и смъртта му. А над тях „грее” българският трикольор.

Трите цвята на националното знаме са показани и още два пъти: веднъж на самото плато и втори път на покривката, върху която е сервирана салатата. Покривката всъщност е разпънат върху масата национален трибагреник. За капак до платото се мъдри чаша с българска ракия. Да замезиш с Апостола и ракийца! Да подсладиш със заптие! „Почти цялата символика в инсталацията я схванах. Млечната салата е алюзия към утъпкан февруарски плац, а заедно с марулята е препратка към трикольора. Същият мотив наблюдаваме и върху изисканата покривка. Свещта и ракийката – ясно, греяна ракия, давим мъката, и ти гарване, и ти птицо проклета, на чий гроб там тъй грозно грачиш. Обаче нарязаният шпек пред надгробната плоча какво символизира”, чуди се във Фейсбук потребителката Елка Стоянова.

„Като го видях това творение на патриотичния кулинарен гений, първият въпрос, който отекна в главата ми, беше: Кой изяде Левски”, пита друга потребителка. „Позор!”, „Върхът на кича!”, „Висша форма на човешката простотия, маскирана като патриотизъм” и „Взеха Левски и останалите национални герои и светини за мезе”, са само част от преобладаващите отрицателни мнения на салатения сюжет.

Има обаче и и не толкова негативни мнения: „Гледайте ведро на нещата. Човекът се е старал и със сигурност е бил почтителен и с родолюбив плам.” „Гордън Рамзи би преживял млечната салата с бирени пръчици. Обаче би пребил бедния роден гурман с права лопата заради комбинацията чаена вещ плюс маруля”, шегува се Елка Стоянова.

Но пък чрез шпека, който има свинско месо с тази кулинарна композиция, освен че отдава почит на Апостола, авторът много смело се подиграва и с най-голямата натовска армия наблизо“, открива друг замисъл потребителят Николай Калчев.

По-задълбочено проучване в социалната мрежа показа, че снимката е публикувана от потребител с име Йордан Петров от Ямбол. В профила му има най-различни салати и други вкуснотии с футболни и исторически сюжети. Една от тях е торта, посветена на 52-рият рожден ден на легендата Христо Стоичков, изпълнена с няколко вида колбас. Има и плато, посветено на европредседателството на България.

Йордан разказва, че работи като пожарникар на авиобазата в Безмер. С хобито си се занимава от 3 години. „Първите салати, които направих, бяха посветени на любимия ми футболен клуб „Берое”, след това минах и на други теми.

Салатата за Левски я направих не за да се подигравам, а да отдам почитта си към най-големия национален герой. Не съм имал предвид нещо лошо или да влагам подигравателен смисъл. Съжалявам, ако някои са го приели така, но всеки има право на мнение. За мен това е един малко по-различен поглед върху историята. Иначе аз безкрайно много уважавам Васил Левски”, обяснява Йордан Петров.

Потребители във Фейсбук припомниха и още едно според тях скандално произведение на кулинарията. Това е официалната торта, поднесена на гостите за националния празник 3 март през 2007 г. Тогава гостите на българския държавен глава Георги Първанов в резиденция „Бояна“ са имали доста богат избор да си похапнат измежду български опълченец, руски солдат или турски аскер.

Според разкази на присъствали на тържеството нито един от гостите така и не се престрашил да вдигне нож върху тортата и така всички участници върху нея останали цели и се разминало без канибализъм в деня на националния ни празник.

Източник: blitz.bg

Facebook коментари
(Visited 156 times, 1 visits today)

Related posts

Харесайте ни във Facebook