Семейство 

Почитаме Света мъченица Ирина! Ето кои имена празнуват днес

Света великомъченица Ирина – тя била дъщеря на езичници, на много богати родители. Тя е живяла в годините, когато 12-те апостоли са разпространявали Словото Божие. Бидейки заможни, нейните родители й наели възпитатели. Един от тези възпитатели бил таен християнин, който влияел на младата девица благотворно. Той я възпитавал така, че тя, външно езичница, по душа била станала вече истинска християнка, защото нейните мисли, нейната душевна нагласа, отношенията и към хората били такива, какви трябвало да бъдат у истинските християни.

Според преданието, тя приела свето кръщение от апостол Тимотей, който е ученик на ап. Павел. Желаейки да посвети живота си на Бога, света Ирина отказала на своите родители да встъпи в брак. Навлизайки все по-дълбоко в християнската вяра, света Ирина започнала да убеждава и своите родители да станат християни.

Нейният баща Ликиний отначало благосклонно слушал нейната проповед за вярата, но след това възнегодувал срещу нея и когато тя отказала да се поклони на езическите идоли, заповядал да вържат дъщеря му и да я хвърлят под краката на буйни коне. Господ пазел девойката. Конете, без да й нанесат вреда, се спуснали срещу самия Ликиний, съборили го на земята и тежко го наранили. Когато, по молитвите на своята дъщеря, той бил възвърнат към живот, повярвал в Христа и заедно с него още 3000 души се обърнали към Спасителя. След това света Ирина започнала смело да проповядва за Христа сред жителите на Македония, заради което много пъти била подхвърляна на унижения, страдания и мъчения.

Чрез света Ирина около 10 000 хиляди езичници открили пътя към истинската спасителна вяра. Когато Господ известил св. Ирина за деня на нейната смърт, тя се отдалечила в една пещера край малоазийския град Ефес, чийто вход, по нейна молба, бил затрупан с камъни. Така пещерата станала и нейна гробница. Паметта на света Ирина много се почитала във Византия. В Цариград били въздигнати няколко великолепни храма, които носели нейното име.

ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВАТ: Ирина, Иринка, Ирена, Ирен

Facebook коментари
(Visited 24 times, 1 visits today)

Related posts

Харесайте ни във Facebook