Клюки от България 

Лили Иванова със 700 лв пенсия

Пожизнена пенсия от 700 лв получава примата Лили Иванова. След години чакане, изпълнителката най-после се нареди сред заслужилите артисти, които да получат специална награда за заслугите си.

Лили Иванова ще получава същите пари, които Йорданка Христова взима вече 12 години. Министерският съвет взе решение за предложение до Народното събрание за предоставяне на пожизнени парични награди на осем творци за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата.

Сред наградените е и естрадната прима, която тази година трябва да навърши 80 години, пише „Телеграф“.

Сред другите артисти, които получават награди са 97-годишния сценарист на филмите „Звезди в косите, сълзи в очите”, „Езоп” и „Борис I” Анжел Вагенщайн, 95-годишния режисьор Христо Ганев–съпруг на легендарната Бинка Желязкова и автор на кинокласики като „Нощем по покривите”, „Басейнът”, „А бяхме млади” и др.

В листата влиза и Иван Стайков, написал музиката на филми като „Господин за един ден”, „Да обичаш на инат”, „Двойникът”, както и много естрадни и джаз пиеси.

А също и поета Иван Цанев, режисьора на „Мера според мера”, „Авантаж” и „Козелът” Георги Дюлгеров, Андрей Дреников, Анатоли Кръстев и Стоянка Настева, която стана първата учителка, получила от специалните пенсии за принос, в размер на 500 лв месечно.

Източник: hotarena.net

Facebook коментари
(Visited 28 times, 1 visits today)

Related posts

Харесайте ни във Facebook