Клюки от България 

Легендарният актьор Георги Стайков: Прикован съм на леглото

„Прикован съм на легло, не мога да гласувам“. Това признание направи пред България Днес любимецът на поколения киномани – актьорът Георги Стайков.

От 4 години той живее в Бургас и се бори с коварното заболяване прогресивна множествена склероза. За него се грижи кинезитерапевтът Ибрям Хаджиали.

„Животът е такъв, какъвто е, и ние трябва да го приемаме. Никога няма да стана от леглото, но поддържам духа си и интелекта си живи и бодри“, каза още актьорът от шедьовъра „Вчера“, който е носител на десетки награди заради своята богата и успешна биография.

Стайков разказва, че дните му минават в гледане на телевизия, цъкане на телефона и изучаване на езици.

Всеки ден учи турски с Ибрям и това е 19-ият му език, споделя Стайков. Освен всички европейски езици той знае старогръцки, латински и старобългарски, защото е завършил Националната гимназия за древни езици и култури с пълно отличие.

Твърди, че в Бургас, където той живее в апартамент на метри от театър „Адриана Бурдевска“, изборите ще спечели ГЕРБ, и казва: „Резултатът ще бъде 50 плюс 1 процента! Нали това искахме? Искахме демокрация на действието и я имаме“.

На въпрос до какво ще доведат честите избори в страната ни, той отговаря: „За съжаление, хората не познават добре историята, а там се крият всички отговори. Кой знаеше кой е Хари Труман? Никой, но от вицепрезидент стана президент на САЩ. Там се крие отговорът на въпроса ви“.

Непримирим, изключително ерудиран, с чест и борбен дух, като героя си от „Вчера“, Георги не хленчи, не се оплаква, не търси съжаление, не пада духом и е реалист: „Няма човек, който да се е измъкнал от множествената склероза. Аз няма да съм изключение“.

Щастлив е и изпитва гордост заради сина си Николай Стайков, когото на галено нарича Коко: „Той живее в Швеция, на 17 години е и играе в националния младежки футболен отбор. Но няма да го видя това лято, защото Швеция не играе на финал“. Въпреки че младежът ще прекара лятото си в тренировки на терена, Стайков живее с успехите на сина си и не го вини, че няма да посети болния си баща в България.

Източник: novini.bg

Facebook коментари
(Visited 111 times, 1 visits today)

Related posts

Харесайте ни във Facebook