Клюки от България 

Йорданка Христова в траур след кончината на близката си приятелка Терасита: Съсипана съм!

„Съсипана съм! Много ми е помагала, беше невероятна жена, страхотен човек“. Така голямата ни естрадна изпълнителка Йорданка Христова се прости с дългогодишната посланичка на Куба у нас Терасита Капоте Камачо, която почина на 2 юни в Хавана на 77-годишна възраст.

„За съжаление, няма как да отида на поклонението, тъй като заради пандемията не всички самолетни линии са разрешени“, тъжна е певицата. Данчето и Терасита дълго време бяха постоянно заедно. Именно тя помага на изпълнителката да преодолее здравословните си проблеми с щитовидната жлеза. Намира й доктори в Куба, които й помагат, без да се налага операция. „Много мога да говоря за нея, но предпочитам сега да замълча“, сподели още Данчето.

„Загубихме голям приятел на България. Ще я помним като символ на нашето приятелство. Тази голяма жена винаги завършваше интервютата си с думите: „Ние обичаме България!“, пишат българските приятели на Терасита.

Камачо бе посланик на Куба у нас от 1994 до 2001 г. и след това – извънреден и пълномощен посланик от 2010 до 2015 г. Има две деца, като момчето й носи българското име Асен. Любопитен момент от биографията й е, че тя превежда при срещите на Тодор Живков с Фидел Кастро – през 1970 и 1972 г. През 1986 г. Тересита Капоте постъпва в кубинското посолство в София – този път като втори, а след това и като първи секретар. Става свидетел на демократичните промени у нас от 1989 г. А след тях на два пъти заема поста посланик. „Общото между кубинците и българите е, е че са добри хора. И българите, и кубинците са и много умни“, казваше Тересита Капоте, пише България днес.

Източник: hotarena.net

Facebook коментари
(Visited 112 times, 1 visits today)

Related posts

Харесайте ни във Facebook