Lifestyle 

Голям празник: Черпят 15 прекрасни имена, „половин Великден“ е днес!

Православната църква чества днес Благовещение. Празникът е част от Великденския празничен цикъл и винаги се отбелязва на 25 март. Благовещение e празник за всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат. В християнската традиция денят се почита като празник на майката.

Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.

Народът нарича празника Благовец и го счита за „половин Великден“. Вярва се, че на този ден кукувицата се чува за първи път и това е знак, че пролетта е настъпила. Затова празникът в някои райони на България се нарича още Кукувден. Според народните поверия след Благовещение всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари.

По традиция на Благовец пробиват ушите на малките момичета, дамгосват агнетата и яретата, защото се вярва, че няма да ги боли. В дните срещу празника иманяри търсят заровени съкровища.

Според народните вярвания на този ден мечките се събуждат от зимния си сън, змиите и гущерите излизат от леговищата си, самодивите – господарки на горите, поляните и изворите, се завръщат във владенията си. Затова на Благовец се спазват редица забрани. Момите и младите булки не излизат рано за вода, за да не срещнат самодивите.

Вярва се, че от техния поглед младите могат да погрознеят, да се разболеят или да умрат. През целия ден жените не докосват игли, куки и конци, за да избегнат ухапвания от змии през лятото. В ранното утро от дома ритуално се прогонват дивите твари.

Имен ден празнуват Благовест, Благовеста, Благой, Блага.

Източник: БНР

Facebook коментари
(Visited 86 times, 1 visits today)

Related posts

Харесайте ни във Facebook