Lifestyle 

Ето я истинската Снежанка, вдъхновила братя Грим

Надгробна плоча на германска аристократка от 18 век, вдъхновила братя Грим за написването на една от най-популярните приказки на света – „Снежанка“, привлича посетители в германски музей, пише „Дейли мейл”.

Любопитният експонат отскоро е част от колекцията му и за първи път беше показан на посетителите преди броени дни. Погребалният камък е на баронеса Мария София фон Ертал – жената, докоснала сърцата и фантазията на двамата разказвачи, смятат експерти.

Портрет на баронеса Мария София фон Ертал
Портрет на баронеса Мария София фон Ертал

Нейната история послужила за ядрото, около което находчивите творци създали емблематичния образ на един от най-обичаните персонажи от детските книжки – Снежанка, или поне така твърди директорът на музея Холгер Кемпкенс.

По това време двамата братя живеели на около 50 км от нейното родно място, пояснява още той. Интересна е и съдбата на надгробната плоча. Тя била поставена в двора на стара църква в Бамберг. А самият факт, че такава плоча съществува, означава, че погребаната е била със знатно потекло.

По това време жените от простолюдието не получавали надгробни плочи. След като през 1804 г съборили църквата, в която вон Ертал била положена да почива, камъкът бил преместен в местна болница. Две столетия по-късно бил прибран от местно семейство, което по-късно го реставрирало и го дарило на градския епархийски музей в Бамбург. Там плочата веднага се превърнала в атракция за местните посетители, горди от предполагаемата връзка на района им с известната приказка, публикувана от Братя Грим през далечната 1812 г.

Баронесата е родена и израснала в двореца в Лохр, разположен на около 100 км от Бамберг. Историята на дамата се славела с изключителна популярност през 19 век. През годините редица историци откриват необичайни и много точни съвпадения между историите на Снежанка и на Мария София фон Ертал.

Баща ѝ – Филип Кристов фон Ертал, бил благородник, който се жени повторно, след като съпругата му починала. Мащехата, подобно на тази от приказката, се оказала изключително властна и безсърдечна жена.

От векове Лохр е град, известен с производството на стъкло и огледала. Именно на фабрика за огледала бил собственик и бащата на София. Оттам вероятно идва и идеята на братята за омагьосаното огледало в приказката.

Дворецът в Лохр
Дворецът в Лохр

В същия музей дори се пази до днес едно от тези огледала, притежание на Филип Кристов, известно като „огледалото на мащехата“. Съвпаденията на спират дотук. В приказката има мрачна и зловеща гора в близост до дома на Снежанка. Гората извън пределите на Лохр също била изключително опасна, защото там живеели бездомници и крадци.

В оригиналната версия на приказката Снежанка била принудена да бяга през седем хълма, преди да намери подслон в къщичката на седемте джуджета, която се намирала близо до мина.

В близост до Лохр също има мина, до която, забележете, се стига през седем хълма. По това време, уви, в мините работели деца и джуджета. За нещастие София нямала късмета на двойничката си от приказката. Тя не била целуната от принц и не живяла щастливо и охолно като измислената героиня на Грим.

Още девойка, тя загубила зрението си и починала на 71-годишна възраст в манастир – самотна, без съпруг и деца.

Източник:  woman.bg

Facebook коментари
(Visited 31 times, 1 visits today)

Related posts

Харесайте ни във Facebook