Семейство 

Днес да почерпят жените, чието име означава „благодат“!

На днешния ден Православната и Католическа църква честват успение на Света Анна – майката на Света Дева Мария. Чества се като покровителка на бременността, раждането и майчинството.

Според вярванията повече от петдесет години Анна и съпругът й Йоаким са нямали деца. По-късно след много молитви, отправени към Бог, двамата са посетени от ангел, който им съобщава, че ще имат дете, което „трябва да нарекат Мария и което ще донесе радост на целия свят“.

Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог.

В християнския свят Анна е сред най-разпространените имена. В превод от староеврейски то означава „благодат“. Света Анна е покровителка на женското начало, на брака, семейството и майчинството. Закрилница е на момичетата, бременните и вдовиците.

Българите наричат празника Лятна Света Анна. Народът ни приема, че той бележи края на лятото. Отбелязва се и като празник на врачките. Според поверията на 25 юли жените не трябва да работят, за да не се разболяват децата им. Ако в дома има бременна жена, се следи кой ще е първият гост през деня, защото се вярва, че бебето ще е от същия пол.

Имен ден празнуват: Анна, Анка, Ани, Анани, Яна, Янула, Янина, Блага.

Източник: glas.bg

Facebook коментари
(Visited 23 times, 1 visits today)

Related posts

Харесайте ни във Facebook