Lifestyle 

Няма шега, няма измама! Най-добрите първоаприлски лъжи в историята (I-ва част)

10. Никсън се кандидатира за президент на САЩ

1-ви април 1992 г. : В обръщение към нацията по Националното обществено радио на САЩ се съобщава, че Ричард Никсън, изненадващо е решил да се кандидатира отново за президент. В съобщението дори се споменава бъдещия лозунг на кампанията му „Аз не съм направил нищо лошо и аз няма да го направя отново“. Слушателите реагират веднага и заливат радиошоуто с обаждания, изразяващи шок и възмущение. През втората половина на предаването от радиото поясняват, че това е само шега по случай 1 април.

9. Сид Финч

1 април 1985 г.: Спортно издание в САЩ съобщава, че към състава на Ню Йорк Метс се е присъединил феноменален новобранец на име Сид Финч. Статията описва как играчът може да хвърля бейзболната топка с 168 мили в час, което е с 65 мили по-бързо от световния рекорд. Изданието твърди, че Финч никога не се е занимавал професионално с бейзбол преди. В материала е описано, че Сид Финч е овладял „изкуството на хвърляне на топка“ в тибетски манастир. Феновете Метс били толкова силно въодушевени от невероятния късмет на любимия си клуб, че не обърнали внимание на невярната информация. За жалост, този митичен играч съществува само във въображението на автора на статията. Името Сид Финч (Sidd Finch) е абревиатура създадена от първата буква от всяка дума от английския израз „H-A-р-р-Y A-р-R-I-L F-О-О-L-S D-A-Y – А-Н F-I-B“.

8. НЛО нашествие над Лондон

31 март 1989 г. : Хиляди автомобили се движат по магистрала извън Лондон. Ненедейно над тях прелита странен обект. Много от хората спират, за да видят какво точно е това странно нещо, което се носи из въздуха. Мнозина решават, че са това е началото на извънземна инвазия. Телефоните на местните власти прегряват от сигнали за чуждоземно нашествие в областта край Лондон. Пристигналите на мястото полицаи установяват, че причина за паниката е не чуждо нашествие, а добре скроена шега. Малкият сив обект се оказва балон с горещ въздух, който е бил построен специално, за да прилича на НЛО. Негов създател е Ричард Брансън, които е голям почитател на каскадите и лудориите. Той създава странния обект специално в чест на 1-ви април. Според планът Брайсън той е трябвало да прелети над Хайд парк и да се приземи в центъра на Лондон, но вятърът променил замисъла и обектът се приземил на неправилното място.

7. САЩ продава национална светиня

01 Април 1996 г. : Компанията Тhe Taco пуска цяла страница с реклама в шест големи американски вестника. В рекламата компанията обявява, че е закупила националната светиня на САЩ- Камбаната на свободата и я е преименувала на Taco Liberty Bell (Камбаната на свободата на TACO). Според рекламата до продажбата се стигнало, за да се намали част от дълга на страната. Гражданите веднага реагират остро на кощунството със светиня и заливат телефоните на изданията с възмущение от стореното. Стотици граждани се събират на протест пред Националния исторически парк във Филаделфия, където се намира Камбаната на свободата, за да изразят гнева си. От Taco само няколко часа, след като излиза рекламата разкриват, че всичко е било само първопаприлска шега.

6.Гравитацията намалява

01 април 1976 г. : По време на сутрешно интервю за Би Би Си Радио 2 британският астроном Патрик Мур обяви, че в 9:47 ч. ще се случи невиждано до сега астрономически явление. Плутон ще мине зад Юпитер и това планетарно подравняване временно ще намали гравитация на Земята. Според съобщението на Мур всеки, който скочи във въздуха в точния час на настъпване на подравняването ще усети намалената гравитация. Само броени минути след 09:47 ч. телефоните на радиостанцията са залети от стотици телефонни обаждания от слушатели, претендиращи да са се почувствали намаляването на гравитационното поле. Една жена дори съобщила, че тя и нейните приятели са носили със столовете из стаята. След всичко това Мур е принуден да направи опровержение и да каже, че всичко това е било само пародия и такова астрономическо събитие не е настъпвало.

5. Сан Серифе

01 април 1977 г.: The Guardian публикува специална притурка с информация за страна на име Сан Серифе. На цели седем страници е публикувано подробно обяснение за никому неизвестна република на име Сан Серифе. Според изданието тя се състои от няколко острова, разположени в Индийския океан. В серия от статии е описана географията, икономиката и културата на тази неясна нация. Страна има два основни острова със столица град Бодони. Измислената република е управлявана от местния лидер генерален Пика. Страната е описана като прекрасно място за туризъм. От изданието споделят, че към измислената страна е имало небивал интерес. Много от читателите звънят в изданието за повече подробности около дестинацията, както и за точна информация как се стигнат до Сан Серифе.

Facebook коментари
(Visited 181 times, 1 visits today)

Related posts

Харесайте ни във Facebook