Клюки от света 

Ким Кардашиян чу най-страшната диагноза, плаче в ефир

Медиците поставиха 38-годишна Ким Кардашиян страшна диагноза. Според информация на изданието Daily Mail, риалити звездата е диагностицирана с лупус еритематозус (или още вълчанка). Ким се е оплаквала от хронична умора. Тя е признала, че често ръцете ѝ изтръпват и ставите ѝ се подуват. „Събуждам се сутринта, ръцете са ми оттекли. Въобще не ме слушат. Не мога да вдигна четката за зъби“, признава тя.

Майката на Ким е предложила да отиде да се прегледа. За диагнозата двете разказаха в ефира на своето риалити шоу. Лекарят се обажда на Кардашиян и потвърждава наличието на лупус. Ким се разплаква пред очите на своите зрители. Сестра ѝ Кайли се опитва да я утеши.

Вълчанка – това става наименование на заболяването, когато през 19 век лекарите го кръщават системен лупус еритематозус. „Лупус” на латински означава вълк, а „еритематозус” – червен. Обривите по лицето – симптом, по който болните се разпознават – те оприличавали на ухапване от вълк.

Според Американската фондация на болните от лупус 1,5 млн. американци и поне 5 млн. души по света имат някоя от формите на болестта лупус. Между тях са и известни личности като Тони Бракстън и Селена Гомез.

В България диагностицираните с лупус са близо шестдесет, повечето от които са жени. Болестта засяга и деца; смята се, че между 10 и 15% от заболелите умират вследствие на някое от усложненията, съпровождащи заболяването. Системният лупус еритематозус е автоимунно заболяване, което предизвиква възпаление в различни тъкани на организма.

В процеса на обостряне могат да бъдат засегнати кожата, ставите, белият дроб, черният дроб, далакът, бъбреците, сърцето, в следствие на което да се стигне до летален край. Лечението е сложно, скъпоструващо и понякога безрезултатно.

Източник: blitz.bg

Facebook коментари
(Visited 28 times, 1 visits today)

Related posts

Харесайте ни във Facebook